Meryem TUNCEL

19/12/2022 03:36 392

 

Dolaştığım “Dünya Turları”nda gördüm ki; gelişmiş ülkelerin kaderlerini, bünyesinde barındırdığı üniversiteler belirliyor.

Ne kadar çok kaliteli üniversite, o kadar çok gelişmişlik.

Buna itiraz eden, lütfen telefonumdan beni arasın kendisini ikna edeyim, bu konuda.

Geçtiğimiz Salı günü; Adana Sheraton Otel’de yaptığımız sabah kahvaltında, Çukurova Üniversitesi’nin  ilk kadın rektörü Meryem TUNCEL ile yine bir sabah kahvaltısında idik.

Savaş Çokduygulu yönetimindeki 5 Ocak Gazetesi ve Televizyonu’nun  yazar kadrosu, sizlerin adına, aklınıza gelebilecek bütün soruları sordu Adanalı (Kadirli’li)Tuncel’e.

Lütfen bu gün 5 Ocak’ın bütün sayfalarını okuyun.

Adana’nın Üniversitesi’nde; Adanalı ilk “kadın rektörü”nün başarılarına tanık olun.

NELER YAPTI, DAHA NELERİ HEDEFLİYOR?

Bana ayrılan sayfanın izin verdiği kadar, ilgimi çeken başlıkları sizlerle paylaşayım.

Gerisini arkadaşlarımın köşelerinden ve Genel Yayın Yönetmenimiz Sefa Saygıdeğer’in notlarından okuyun.

***

 Biz Adana’nın Üniversitesiyiz, Adana için varız burada. O nedenle şehrimizle bütünleşmemiz, birlikte çalışmamız çok önemliydi. Hem üniversitemiz, hem de Adana’mız açısından çok önemli. Çiftçilerimizle, sanayicilerimizle, STK’larla, herkesimden çeşitli diyaloglar kurarak bu bağlantıları sağladık ve çok güzel bir sinerjiyle çalışıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımız devam edecek. Bu üniversitenin Adana’ya hizmet etmesi lazım. Tabii üniversite olarak bizim de Adana’ya ihtiyacımız var.

Şimdi bir yönerge ile öğretim görevlisi alanında bazı şeyleri değiştirmek istiyorum. Tamamen liyakate dayalı, tamamen objektif bir sistem getirme hazırlığı içerisindeyim.

3 tane öğrenci dekanlığı kurduk.

İklim değişikliği bizim için son derece büyük önem taşıyor. Bence bu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu ve kaybedecek hiçbir vaktimiz yok.

Mart ayından Birlermiş Milletler’in kadınlarla ilgili bir toplantısında raporlarımızı sunacağız. Bu arada da kendi üniversitemizde de biz Yeşil Bir Kampüs hedefliyoruz.

Yutak alanlarımızı arttırmamız gerekiyor, bunu da çok iyi vurgulamamız lazım. Belediye başkanlarımızın bir kısmıyla da konuştum, mesela bir bina ruhsatı verildiğinde belli sayıda ağaç dikme mecburiyeti getirilmesi lazım ruhsat verebilmek için. Yutak alanları iklim değişikliği için çok büyük önem taşıyor. Ağaç miktarımızı arttırmamız lazım.

Her şeyden önce cinsel taciz bir insanlık suçu. Bunun için eğitim dışında tedbirler de aldık. Bir defa öğrencilerimizin bize çok rahatlıkla gelebilmelerini sağlamak bizim en büyük amacımızdır.

Benim sorum şuydu;

Tekno Kent ile ilgili çalışmalar bütün dünya üniversitelerinde de ön plana çıktı. Çukurova Üniversitesi’nde de bu çalışmaların olduğunu biliyoruz. Bu konuda neler yaptık, neler yapmayı tasarlıyoruz?

Şu anda fiziksel alanlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Onun dışında başarılı AR-GE firmalarını Adana’ya, Çukurova Tekno Kentimize çekmek amacındayız. Sanayicilerimizi yönetim kurulumuza aldık ve çeşitli modüller kuruyoruz. Bu modüllere de özel sektörde yer vereceğiz.

Çukurova Üniversitesi’nde şu anda720 Suriyeli sığınmacı öğrenci var. Üniversitemizde Suriyeli sığınmacılara yönelik projelerimiz var. Avrupa Birliği tarafından desteklenen yeni bir projemiz var.

Türk tarihinde kadınlar çok önemli roller oynamışlar. Zaman zaman hükümdar olmuşlar, zaman zaman asker olmuşlar Kurtuluş Savaşımızda olduğumuz gibi ve biz kadınların yönetimde daha fazla yer almalarını destekliyoruz.

Balcalı Hastanemiz yakınlarda bir akrititasyon, kalite kontrolünden geçti. Mükemmele o kadar yakın ki bu bizi çok mutlu etti. Çok değişik alanlarda incelemeler yapıldı ve mükemmele yakın bir puan aldık. Bu açıdan da çok mutluyuz, ama daha gidecek çok yolumuz var.

Yerinde dönüşüm projelerimiz de devam ediyor.

Öğrencilerimizden çok önemli şikâyet almıyoruz açıkçası, ama öğretim elemanlarımızdan tabii sürekli şu eksik, bu eksik taleplerini alıyoruz. Bütçemiz el verdiği sürece bunları karşılamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Mesela öğrencilerimiz için kampüsün kuzey tarafında 75 kişilik yeni bir merkezi bilgisayar laboratuarı kurduk. Güney tarafına da aynı programı yapacağız.

Ağaçlandırmaya çok önem veriyoruz.

Bazı okullarımız yaptı, ben de rektör olarak yakında elime çuvalımı, torbamı alıp çıkacağım temizliğe.

Spor servisimizin klasik sorusu ile noktalıyoruz sohbetimizi;

“Hangi takımı tutuyorsunuz?”

“Adana Demirspor’u”

Hayrettir…

Şimdiye kadar başka takımı tutan çıkmadı, bu kahvaltı sofralarında.

Bu cevap, Savaş bey’in hatırına olmasın?..