Çeteler; genelde fakir, işsiz, başıboş insanların iş kapısı olarak gördüğü, kolay para kazanma uğruna gaddar, vicdansız, merhametsiz, gözü kara ve kaybedecek bir şeyi olmayan üyelerin katıldığı suçlular gurubu olarak tanımlayabiliriz. Dünya genelinde Meksika, Kolombiya, İtalya, Amerika ve bazı Afrika ülkeleri olmak üzere, kötü şöhreti sınırları aşan çok sayıda çete vardır.
Filmlerden görmeye alışık olduğumuz çeteler, izleyenlere ‘aslında ne güzel bir işmiş’ diye sempatik gösterilen, gerçekte ise tamamen yasadışı olan berbat suç örgütleridir. Çete veya mafya aynı isimle sınıflandırılabilir, çünkü yaptıkları yasadışı işler hemen, hemen aynıdır. Aralarındaki tek fark; mafya daha çok adama sahip, kalabalık guruplardan oluşan ve daha büyük işlerle uğraşan örgütlerdir. Çeteler ise; mafyaya oranla daha az sayıda üyesi olan, küçük ve basit işlerle uğraşan topluluklardan oluşur.
Peki, çeteler kendi kabuklarına sığmayıp hem ülke çapında, hem de dünya genelinde nasıl nam salmıştır? Dilerseniz Amerika’nın Los Angeles Eyaletinde kendilerine yer edinen çetelere bir göz atalım.
***
Los Angeles'i herkes ünlülerin, zenginlerin ve refah düzeyi yüksek insanların şehri olarak görür. Halbuki bu şehrin başka bir yönü daha var; o da şehirde sürekli devam etmekte olan çete savaşları. Şehirdeki yüzlerce çetenin tahminlere göre 150 bin üyesi bulunuyor. Bu üyelerin 60 bin kadarı Meksikalı ve 40 bin kadarı siyahilerden oluşuyor.
HER ŞEY 1900'LERİN BAŞINDA BAŞLAMIŞTI..
Çok sayıda Meksikalı göçmen, yaşamak için Los Angeles şehrini seçmişti. Şehre gelen Meksikalılar, Meksika'daki iç savaştan kaçmaktaydı. Bu göçmenler, şehirde zaten bulunan diğer gurupların sürekli tacizlerine uğramaktaydı. Bunun sebeplerinden biri; Meksikalı göçmenlerin özellikle tarım alanında birçok kişi diğer gurupların ellerinden almasıydı. Meksikalılar, tarım konusunda daha yetenekliydi ve daha ucuza çalışmayı da kabul ediyorlardı. Meksikalıları taciz eden sadece beyazlar değil, aynı zamanda siyahiler de vardı. Latin erkekler de kendilerini korumak için harekete geçme kararı aldılar. Artık hiçbir Meksikalı yalnız dolaşmayacaktı ve Meksikalılar örgütlenecekti. Kurulan sokak çetelerinin üyelerine Cholo ismi konmuştu. Bu guruplar sadece savunma pozisyonunda olacak ve kimseye saldırmayacaktı.
1950'lerde Meksikalı çeteler çok güçlenmişti ve onların başarılarını gören siyahiler de örgütlenip çete kurmaya karar vermişti. Güney eyaletlerinde zülüm gören siyahiler de Los Angeles ve civarına yerleşmişti ve burada güvenliklerini sağlamak için birleşmek zorunda olduklarını anlamışlardı. Siyahi çetelerin görevi içinde bulundukları mahalleleri korumaktı. Her çetenin ismi bulunduğu mahalle veya caddenin isminden geliyordu. (Örneğin; 402 çetesi, 402. cadde üzerindeki bölgeyi korumakla görevliydi.)
1960'larda bu çeteler güçlendikçe, beyazlar şehri terk etmeye başladı. Şehrin merkezi siyahi ve Meksikalıların hakimiyeti altındaydı ve şehrin dış tarafındaki refah düzeyi yüksek bölgeler beyazlarla doluydu. Yine de bu, o zamanlar bu çetelerin beyazları şehirden kovmaya çalıştığı anlamına gelmiyor. O zamanlar çetelerin suç oranları çok düşüktü, hatta çeteler bizzat sokaklarda güvenliği ve asayişi sağlıyordu. Zaten o dönemde hiçbir çete silahlara sahip değildi.
***
NE OLDUYSA ONDAN SONRA OLDU...
Bu sırada dışarıdan şehre sürekli bir siyahi göçü vardı. Siyahilerin şehirdeki sayısı ve gücü artmaktaydı. Siyahiler ev yapımı silah yapmayı da öğrenmişlerdi (bu silahlar genelde çivi filan fırlatıyordu) ve bu silahlarla güçlerine güç katmaya başlamışlardı. Ayrıca sayı ve güç olarak çok artan siyahi çeteler, içinde bölünmeler yaşanmaya başlamıştı. Hatta siyahi çeteler dönem dönem kendi aralarında çatışmaya başlamıştı.
1960'ların sonlarında siyahiler çeteleri bırakıp Black Nationalist Movement'a katılmaya başladılar. Ülkedeki siyahilerin çoğu güçlerini birleştirmiş ve siyahi haklarını savunmak için harekete geçmişti. Bu da sokaktaki siyahi çetelerin sayısı ve gücünde azalmaya sebep olacaktı. Siyahi guruplar fakirlere yardım ve eğitim gibi sosyal programlar başlatmıştı. Bu kişiler artık halkın yararına bir görüntü çiziyordu. Çetelerin o ana kadar bölge insanına zarardan çok, yararı var gibi gözüküyordu. (Devam Edecek..)
KAYNAK: https://seyler.eksisozluk.com/