Birinin ne kadar bilge veya ne kadar aptal veya ne kadar iyi veya ne kadar kötü olduğunu ya da şu anda ne düşündüğünü öğrenmek istersem, yüz ifademi mümkün olduğunca uygun bir şekilde onun yüz ifadesine uydururdum ve sonra da zihnimde veya kalbimde bu ifadeyle örtüşmüş veya ona tekabül edermiş gibi görünen hangi düşünce ve hislerin uyanacağını bekleyip görürdüm. Edgar Allan Poe
Kendimizi daha iyi tanımak istiyorsak bir arkadaşımıza sormalıyız. Bu, benlik bilgisinin bir kaynağıdır.
Eğer, yetişkinlikte makul derecede iyi ve zeki arkadaşlara sahipsek, hakkımızda söyledikleri şeyler muhtemelen epey doğru olacaktır. Ancak durum her zaman böyle olmayabilir.
Çocuklukta diğer insanlar bize kim olduğumuzu ve nasıl olmamız gerektiğini söylemeye epey hevesli olabilir. Bizi, cinsiyet ve ten rengi üzerinden, hatta sadece öngörülebilir ve sorunsuz biri olmamızı istedikleri için bir nitelik kafesine hapsedebilirler.
Sorumlusu olduğumuz tek dünya, kendi iç dünyamızdır. Düşüncelerimizin, duygularımızın, dürtülerimizin ve isteklerimizin dünyası. Yaşam seviyemizi bu iç dünyayı ne kadar açık seçik gördüğümüz belirler. O yalnızca iç dünyamızın bir yansımasıyken, niye dış dünyamızı değiştirmeye çalışıyor ya da değiştiriyoruz? Dış dünyayı değiştirmeye çalışmayalım. Kendi tavrımızı ve bakış açımızı değiştirelim. Kendimizi değiştirdiğimizde, bizi ilgilendirdiği kadarıyla dünyayı da değiştirebiliriz, çünkü bizim kendi dünyamız, bizleriz.
Delphi'deki Apollon Tapınağı'nın girişinde altın harflerle KENDİNİ BİL yazar. Çok kıymetli ve derin felsefesi olan bir deyimdir. Kendini bilmek, tanımak kendinin ve ihtiyaçlarının farkında olmaktır. Kendisini, yani kendi düşüncelerini, önyargılarını ve tutumlarını, öz benliğini bilip kendini kontrol eden kişi yola koyulmuş demektir.
Kendini bilene ne denir? kişinin kendi dışındaki dünyayı bilmesine 'ilim', kendini tanımasına 'irfan' denir. kendi dışındaki dünyayı bilmeyen: cahil bilen: alim kendi iç-dünyasını tanımayan: gafil tanıyan: arif gaflet cehalet'ten beterdir, çünkü tanıyan'la tanınan aynı, bilen'le bilinen ayrıdır. “İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir.
Kendine özgü bir varlık türüyüz. Bir yandan her birimiz ilerleme ve kendini geliştirme kaygısında olduğumuzu söyleriz, diğer yandan hiçbirimiz asla yanlış yapmış olmak istemeyiz. Bu insanı felç eden bir çelişkidir. Eğer her zaman doğru isek ya da en azından yanlış yapmaktan korkuyorsak, o zaman öğrenmemiz gereken ne var? Bu yaklaşımımızın altında, zaten her şeyi biliyor olduğumuza inanmamız gizlidir. Eğer hepimiz gerçekten kendimizi özgürleştirme arayışında ciddiysek, bu ciddi bir sorundur, çünkü daha fazla özgür olmamızın ölçüsü, kendimizi öğrenmekte ne kadar istekli olduğumuzdur.
Kendimizi geliştirirken, büyümek için öğrenmemiz gerektiğini düşündüğümüz şeye göre kendi seçtiğimiz dersleri öğreniriz. Kendini geliştirme, yeni bilgiler, davranışlar ve inanışlar edindiğimiz, kendine katma sürecini öğretir ve pekiştirir.
Kendini düzeltmede ise, kendimize yanlış öğretmekte olduğumuzu, kendimiz için öğreniriz. Bunu görmek, doğru olmayan düşünme şeklini geride bırakmamıza olanak sağlar, Kendimizi geride bırakmanın yararlarını deneyimledikçe, genç bir bitkinin gölgeli bir yerden güneş ışınına doğru yönelmesi gibi, yeni, güçlü bir içsel büyüme doğal olarak gerçekleşir.
Sokrates “Kendini tanımak demek hayran hayran kendini seyretmek demek değildir. Onu arayıp bulmak demektir. Bu nedenle insanın hem ne olduğunu hem de ne olması gerektiğini araştırmasıdır; Nasıl düşüneceğini, nasıl yaşayacağını, nasıl mutlu olacağını kendine sormasıdır.”
10 Adımda Kendini Daha İyi Tanımanın Yolları
Kendinizi çok iyi tanımıyorsanız, sizi mutlu ve tatmin olmuş hissettiren bir yaşam yolu seçmek zordur.
Kendini tanımak, olaylara karşı verdiğiniz tepkilerinizi kontrol etmeyi ve duygularınıza hâkim olmayı sağlar, kişisel farkındalığınızı artırır. Duygularınızı ortaya çıktıkça daha kolay tanımlayabilir ve yönetebilirsiniz. Onları bastırmanıza ya da içinde kaybolmanıza gerek kalmaz. Kendini tanıma yolları sayesinde güçlü ve zayıf yanlarınızı, tutkularınızı ve korkularınızı, arzularınızı ve hayallerinizi tam anlamıyla keşfedebilirsiniz.
1. Nasıl Bir Karaktere Sahip Olduğunuzu Tanımlayın
2. Temel Değerlerinizi Tanıyın
3. Vücudunuzu Tanıyın
4. Günlük Tutun
5. Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Belirleyin
6. Geleceğe Dair Planlar Yapın
7. Kendinizle Barışık Olun
8. Kendinizin Farkında Olun
9.Kendinize Zaman Ayırın
10. Kendinizi Sevin
*** Ne bilirseniz bilin,en iyi kendinizi bilin.