Serde gençlik var diyordum ama oda bizden geçmiş… Orhan Veli’nin 35 yaş şiirinin üzerinden 9 yıl geçtiğine göre yaşlandığımızın resmidir… Sıcak yaz günleri artık kendini yavaş, yavaş Sonbahar’a bırakırken iyiden iyiye gribe yakalandım… Bir taraftan kuru öksürük, diğer taraftan eklem ağrıları derken, yatağa düşmemek için ilaçlar, zencefilli çaylar derken biraz olsun toparladık.
Sakın ama sakın grip diye geçmeyin onun için siz okurlarım için kısa bir araştırma yaptım grip ile ilgili, ulaştığım sonuçlar gribin hiçte çok kolay atlatılacak bir hastalık olmadığını öğrendim. Ulaştığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum:
“Grip, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karşılaştırılmaktadır.
Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karşılaştırılmamalıdır.
Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yoları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.
Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir.
Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü,TC. Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Sağlık otoriteleri, aşağıdaki gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını "mutlak" önermektedir.”
**
Başta da ifade ettiğim gibi grip hiçte yabana atılacak bir hastalık değil… Sağlıklı günleri aramamak dileğiyle iyi hafta sonları olsun…