Saklamaya, gizlemeye gerek yok. Adana’nın göçle oluşmuş plansız, altyapısız, çarpık bölgeleri var.
Terör olaylarının, uyuşturucu kullanım ve satış organizasyonunun gerçekleşiyor olması gelişmek isteyen bir şehir için en ciddi engel.
Adana ekonomisi bu durumdan olumsuz etkilendi mi?
Evet.
Sadece Adanalı yatırımcılar değil, ulusal ya da uluslararası birçok şirket, bir dönem neredeyse her gün yaşanan terör olaylarından dolayı Adana’da yatırım yapmak istemedi.
Girilemeyen sokaklara, uyuşturucu ve kapkaç çetelerine sahip bir şehre hiçbir iş insanı yatırım yapmaz.
O yüzden Adana’da bir yılı geride bırakan Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın “Gezmediğim sokak, muhabbet etmediğim vatandaş kalmadı” cümlesi beni çok sevindirdi.
Adana’nın suç istatistiğinde ciddi düşüş var. Bunda Gaziantep ve Diyarbakır’da istihbarat görevinde bulunan polis başmüfettişliği yaptıktan sonra Adana’da görev alan Aktaş ve ekibinin payı büyük.
Terör nedeniyle doğu ve güneydoğudan 500 bin, Suriye iç savaşından 250 bin kişiyi barındırmak zorunda olan Adana’da huzuru sağlamak gerçekten kolay değil.
O yüzden 9 bin personeliyle şehrin sadece merkezinde değil, Karataş’tan Pozantı’ya, Yumurtalık’tan Feke’ye geniş bir coğrafyada görev yapan Aktaş’a hepimizin destek olması şart.
Adana’nın ‘adliye olayları’ imajını silmeye çalışırken, Portakal Çiçeği Karnavalı’ndan Lezzet Festivali’ne, Uluslararası Tiyatro Festivali’nden Altınkoza Film Festivali’ne onlarca etkinlikle Türkiye’nin gündemine ‘asayişi berkemal’ bir şehir olarak girmek güzel.
Ancak, birçok şey yolunda giderken hafta içerisinde Show TV’de başlayan ‘Ramo’ adlı dizi yine şehrin imajına ciddi sekte vuracak.
İlk bölümde izlediğimiz görüntülerden gerçekten rahatsız oldum.
Mazot, uyuşturucu kaçakçılığının aleni yapıldığı, polis baskınının eksik olmadığı bir mahalle, kendi yasalarıyla yaşayan insanların gösterildiği dizi, tamir süresindeki imaja yine ciddi zarar verecek.
Adana İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, daha önce internette yayınlanan bir dizi için hukuk süreci başlattıklarını söyledi.
Umarım, ‘Ramo’ dizisi için de böyle bir girişim başlatılır.
Yüzbinlerce insanın sokaklarında portakal çiçeği kokularıyla dolaştığı bir karnavalda tek asayiş olayı çıkmayan Adana, Ramo benzeri dizi ve filmlerle zarar görüyor.
Binlerce polisin, jandarmanın, bekçinin, kamu görevlisinin özverisi, başarısı bir dizinin senaryosuna kurban gidiyor.
Buna izin verilmemeli.