Fasılalı trafik ışıkları

04/06/2022 02:25 1989

 

  • Kırmızı Işık: Aksini gösteren bir işaret yoksa hiçbir yöne hareket edilmez.
  • Kırmızı - Sarı Işık: Yol trafiğe açılmak üzeredir, harekete hazırlanılır.
  • Yeşil Işık: Yol trafiğe açıktır, aksine bir işaret yoksa durmadan geçilir.
  • Sarı ışık: Yol trafiğe kapanmak üzeredir, emniyetle duramayacak kadar yaklaşmış olan araçlar geçebilir, diğer araçlar durmak zorundadır.
  • Fasılalı Yanıp Sönen Sarı Işık: Uyarı anlamındadır. Bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir.
  • Fasılalı Yanıp Sönen Kırmızı Işık: Mutlak duruş yapılmasını ve gidilecek yolun açık ve müsait olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.

Her yıl  artan trafik kazaları, 2021 yılı için Türkiye istatistik kurumuna göre % 29,59 artış ile 1 milyon 186 bin 353 kaza meydana gelmiştir. Günlük ortalama 3250 kaza demektir.

Geçenlerde bir kazaya tanık oldum. Konu fasılalı yanan ışıklar. Yukarıda belirttiğim gibi fasılalı yanıp sönen kırmızı ışık durmamızı gerektiriyor ise , o halde gideceğimiz yere 1 dakika erken gitmek için neden bu risk alınır. Hemen trafik akışı hızlansın dediğinizi duyar gibiyim. Tamam da fasılalı yanan ışıklar zaten trafiğin sakin olduğu saatlerde yanıyor. Açıkçası bana çok mantıklı gelmiyor. En azından yoğun ve ana arterler bunun dışında kalmalı.

Günümüzdeki ekonomik sıkıntılar,yaşam çabası,kişisel sorunlarımız bir tomar olmuş, konsantrasyon eğrimiz diplerde sürünürken birde fasılalı ışık takip etmek… Ben sabit yanan ışığı direk emir telaki ederken , fasılalı ışıklar karışıklığa neden olabiliyor. Ayrıca fasılalı ışık kaza oranları hiç küçümsenmeyecek cinsten. Sabit yansalar algılarımız dağılmasa maddi, manevi zararlara 1 dakika erken varmak için uğramasak daha iyi olmaz mı? Zaten kendi içinde ters olan durum ise bu fasılalı ışıkların gece devreye girmesi. Rahat bir trafik akışı var ise buna ne gerek var. Zaman kazanacağım diye acılara yol vermeyelim.

Elbette bu kurallar onlarca deneyim, tecrübe sonucunda oluşuyor. Lakin ay da arsa alımının başladığı çağımızda bazı kuralları güncellemek, yeniden değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

Kazalar sonrası, hele yaralanmalı bir kazaya karışmış durumunuz var ise 24 saat geçmeden onlarca avukatlık ve sigorta birimlerinden bunaltıcı, kafa karıştırıcı telefonlar alıyorsunuz. Sözde sizin haklarınızı korumak için. Çok net anladım kamu hizmeti J

Kişi zaten sıkıntılı bir süreç geçirirken neden bu zulüm. Gittiğiniz hastane sizin bilgilerinizi nasıl paylaşır ! Bu iletişim bilgileri nasıl servis edilir? Bunu önlemenin bir yolu yokmudur?

İnternet ortamında yaptığım araştırmalarda fasılalı ışıkları çoğunluk istemiyor ve benimsemiyor.

Trafik Kurallarına Uymanın Faydaları Nelerdir?

Her ne kadar trafik kurallarının ne tür faydalar sunduğu az çok bilinse dahi, yine de bunları sıralamak ve göstermek önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

- Şüphesiz öncelikle hayati riski minimum seviyeye iner.

- Trafikte yaşanabilecek olası kaos ve kavgaların önüne geçilir.

- Daha güvenli, rahat ve konforlu bir ulaşım imkanı elde edilir.

- İnsanlar hem bireysel olarak hem de sevdiklerini korur.

- Ölüm oranı önemli oranda düşer.

- Zaman ve enerji tasarrufu sağlanır.

- Trafiğin seyri planlı ve düzgün bir şekilde akar.

- Yayaların güvenli biçimde karşıdan karşıya geçmelerine olanak verilir.

- Maddi olarak da meydana gelecek hasarların önüne geçilir.

Günlük yaşam içerisinde trafik kurallarına uymanın en önemli yanı şüphesiz insan yaşamıdır. Televizyonlarda ya da gazete ve internette çok sık karşılaşıldığı gibi, küçücük bir hatadan dolayı insan hayatını kaybedebiliyor.

Özellikle hız sevdası, emniyet kemerinin takılmaması ya da bu ve benzeri birçok sebepten dolayı ciddi kazalar yaşanabilmektedir. Yaşam değerini korumak ve ölümü azaltmak ve hatta tamamen bitirmek için trafik kurallarına uymak çok önemlidir. Aynı zamanda vakitten kazanç elde etmek ve trafiğin düzgün bir şekilde akışını sağlamak adına trafik kurallarına uymak gerekir. Böylece trafik planda bir şekilde akar ve maddi açıdan da önemli bir tasarruf elde edilir.

Trafik Kurallarına Uymak İçin Neler Yapılmalıdır?

Trafik kuralına uymak için temel olarak belli başlı bazı unsurları yerine getirmek yeterlidir. Üstelik bu yeterlilik insan yaşamını korurken zamandan ve maddi durumdan tasarruf sağlar.

- Emniyet kemeri mutlaka kullanılmalıdır.

- Alkollü araç kullanmaktan uzak durulmalıdır.

- Yaya geçitlerinde yılların geçişine öncelik verilmelidir.

- Trafik ışıklarını ve kurallarına uyulmalıdır.

- Hatalı sollama yapılmamalıdır.

- Mutlaka dönüşlerde ya da sollamalarda sinyal verilmelidir.

- Seyir halindeyken cep telefonu ve benzeri unsurlarla ilgilenilmemelidir.

Bu gibi basit kurallara uymak suretiyle sağlıklı ve güvenli bir şekilde trafiği kullanmak mümkün olur.

                         Canım memleketim kime ne anlatıyoruz acaba…