Doğal afet, sadece depremle sınırlı değildir elbet. Dünya var oldu olalı, dinozorlar döneminden itibaren afetler, felaketler olmuştur. Deprem, kasırga, hortum, çığ, tsunami, kıtlık, salgın hastalıklar gibi doğal afetlerin yaşandığı yıkıcı felaketler meydana gelmiştir.
Anlayacağınız bunların önüne kimse geçemez, geçemedi de. Önemli olan yaklaşan felaketi öngörüp, bilimsel yönden tedbir almaktır. Tedbirler alınırsa şu anda başımıza gelen felaket gibi yıkıcı ve yok edici olmayacaktır.
Lafı daha fazla uzatmadan dünya genelinde tarih kayıtlarına geçen felaketleri sıralamaya kaldığımız yerden devam edelim.
***
5- 2004 SUMATRA TSUNAMİSİ…
Tarihin gördüğü en büyük tsunami yakın zamanda yaşandığından bu felaket size daha tanıdık gelecektir.
2004 yılında Hint Okyanusu’ndaki Sumatra Adası açıklarındaki 9,0 büyüklüğündeki deprem sonrasında 2 milyona yakın insan evsiz kalmış ve 230 bin kişi hayatını kaybetmiş.
6- 1970 BHOLA KASIRGASI…
500 bine yakın insanın ölümüyle neticelenen ve 1970 yılında gerçekleşen şimdiye kadar ki bilinen en ölümcül kasırga olan Bhola o dönemde Pakistan ve Bangladeş’in büyük bir kısmını vurmuş. Geçtiği bölgelerde ne var ne yok yerinden söken kasırga, evlerin yüzde 80’i yok etmiş ve toplamda 3,5 milyon kişi bu felaketten etkilenmiş.
7- SHAANXİ DEPREMİ…
Bu kent, 8 ölçeğindeki depremde bundan tam 461 yıl önce insanlık tarihinin gördüğü en büyük depremlerden birini yaşamış. 23 Ocak 1556'da Kuzey Çin'de gerçekleşen bu depremde ne yazık ki tam 830 bin kişi hayatını kaybetmiş. Şili depremi daha büyük olsa da bu depremde vefat eden insan sayısı kıyaslanamayacak ölçüde fazla olmuş.
8-İRLANDA PATATES KITLIĞI (BÜYÜK KITLIK)
Tarihte yaşanan en büyük felaketlerden biri kıtlık sebebiyle olmuş. 1845-1852 yılları arasında İrlanda'da yaşanan patates kıtlığı sonucu ülke nüfusunun dörtte birini yani 7 yılda tam 1 milyon insan hayatını kaybetmiş Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid'in o dönem yaptığı yardımlar İrlanda'da hala anılmaktaymış.
9-MISIR VE SURİYE DEPREMİ…
Şu sıralar hiç de doğal olmayan yani insanın hırslarının, kötülüğünün neticesindeki felaketlerle uğraşan iki Ortadoğu ülkesi, tam 800 yıl önce ortak bir acıyı paylaşmış. 5 Temmuz 1201 yılında gerçekleşen deprem, şu ana kadar kaydedilmiş olan en ölümcül depremlerden biri olarak tarihe geçti. İki ülkede birden 1 milyonu aşkın insan hayatını kaybetti. Depremin büyüklüğünü hakkında kayıtlarda bir bilgi bulamadım.
10-İSPANYOL GRİBİ…
Sonuncu ve en yıkıcı felaket!
Ne deprem, ne hortum, ne sel, ne de kuraklık…
İnsanlık tarihinin yaşadığı en ölümcül doğal felaket İspanyol gribiymiş.
1918-1919 yıllarında yaşanan bu salgını, ticaret gemileriyle neredeyse tüm dünyaya yayılmış. 16 milyon kişiye en çok ölüme Hindistan’da sebep olan İspanyol gribi, Amerika’da bile 650 bin kişiyi öldürdü ve tüm dünyada 100 milyona yakın sayıda insanın ölümüne sebebiyet vermiş.
Umarım bir daha asla böyle bir salgın yaşanmaz.
Aylarca maskelerle gezen bir nesil olarak belki bu kadar şiddetlisini deneyimlemesek bile salgının ne demek olduğunu az çok anladık…
***
BAKALIM DAHA NELER GÖRECEĞİZ?
Yakın tarihte ülkemizde maalesef çok sayıda felaket yaşadık. Bunlardan ilk aklıma gelenler; 1998 Adana-Ceyhan Depremi, 1999 İzmit-Gölcük Depremi, 2011 Van-Erciş Depremi, 2020 İzmir-Seferihisar Depremi, 2019 Covid salgını ve şimdi de yaklaşık 25 gün önce yaşadığımız tam 11 ilimizde aynı anda meydana gelen Kahramanmaraş merkezli ardı ardına iki büyük deprem.
Bakalım şu ahir ömrümüzde daha neler göreceğiz? Başka bir felaket görmemek ümidiyle…