5 Ocak Gazetesi olarak geleneksel hale getirdiğimiz, Sabah Kahvaltılı toplantılarımız ara vermeden devam ediyor. İlk Adana Valisi Sayın Süleyman Elban'ı konuk almıştık. Bu hafta ise, Çukurova Üniversitesine atanan ilk kadın Rektör olmasıyla, tarihe geçen Prof. Dr. Meryem Tuncel, oldu.
5 Ocak Gazetesi İmtiyaz Sahibi Savaş Çokduygulu’nun moderatörlüğünde, 5 Ocak Haber, Spor Merkezi ve dev yazar kadrosu sordu, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, samimi cevaplar verdi.
Henüz atanalı 3 ay olmasına karşın, Rektör Tuncel'in, Üniversite'nin mevcut durumu, acil çözüm bekleyen sorunları ve hayata geçirmeyi planladığı projelere hakimliği bana umut verdi.
***
Her zaman ifade ederim eğer bir işe kadın eli değiyorsa o iş kesinlikle sonuç verir. Evet, Çukurova Üniversitesine şimdi kadın eli değecek.
ÇÜ'ne atanmasıyla tarihe geçen Rektör Prof. Tuncel'e, mezun olduğu Üniversiteye Rektör olarak atanması sonrası neler hissettiğini sordum aldığım yanıt oldukça mütevazi idi, Rektör Tuncel, şunları söyledi: " İlk aklıma gelen şey servis otobüslerinin kapısında asılarak Balcalı’ya geldiğimdi bir zamanlar. Rektör olmak düşüncem yoktu o zaman. Aslında pek çok hayallerim vardı ve birçoğunu gerçekleştirdim ama rektörlük bunlardan bir tanesi değildi. Ama belli bir zamandan sonra kariyerinize artık, memleketinizde de bir hoş seda bırakarak devam etmek istiyorsunuz. Rektörlük bana bu şansı verecek inşallah; onun için mutluyum. Çukurova Üniversitesi Adana için, Adana’da Çukurova Üniversitesi için çok önemli. O nedenle Adana’mızla tamamıyla kucaklaşarak işbirliği halinde üniversitemizi, dolayısıyla şehrimizi daha iyi yerlere getirmeyi hedefliyoruz. Hep birlikte, sizlerin de destekleriyle tabi. Bir tek benim gayretimle olabilecek bir şey değil. Ama o konuda elimden gelen her şeyi yapacağım. Diyalog halinde olmak istiyorum sizlerle, Adana halkımızla."
***
Adana ile kucaklaşmak... Bu sihirli cümleyi biraz daha açmakta fayda var. Bir zamanların tarımda, sanayide öncü şehir olan Adana, şimdilerde yeniden eski günlerine dönebilmenin gayreti içinde. Bunun için kentin tüm dinamiklerinin işbirliği içinde olması gerekiyor. Bu konuyu defa kez dile getirdik, bir çıkış oldu, sonra balon gibi söndü gitti. Şimdi Rektör Tuncel, 'Adana ile kucaklaşacağız' diyor. Bu kentin ekmeğini, havasını soluyan biri olarak belki çok iddialı olacak ama 'İyi bir Adanalı' olarak bu sözü çok ama çok önemsiyorum.
***
Konu başlığında belirttiği gibi Çukurova Üniversitesine kadın eli değecek, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel'den edindiğim ilk izlenimim gelince üç ay gibi kısa zamanda tüm konulara hakim birinin günler geçtikçe neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz.
Bu kenti çok seven biri olarak kendi adıma umutluyum...