Basketbolda sistem değişmeli…

09/12/2021 20:15 1552

Türkiye Basketbol federasyonu Kadınlar ligini Süper, Birinci lig ve Bölgesel lig olarak üç grupta oynatıyor.

Süper ligde oynanan müsabakaları takip ediyorum. Fenerbahçe’nin Antalya 07  müsabakasını takip ettim. Hiçbir oyuncunun geçmişi veya oyunu ile yorum yapmam söz konusu olamaz. Ancak sistem ile ilgili gördüğüm sorunlara değinmek isterim. Fenerbahçe’nin ilk iki periyodu 48-16 önde bitirdiği oyunda İlsu Darıcı ve Narle Çınar , Antalya takımında forma giyen oyunculardı. Bu oyuncuların zamanında çok iyi sporcu oldukları Milli formayı giydikleri muhakkak ancak bu isimlerin yokluktan altyapıların çalışmaması neticesinde oyuncu yetiştirilmemesi sonucu  burada forma giymeleri olasıdır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Süper ligin bir altı birinci ligdir. Burada da değişen bir şey yok. Yine eski oyuncular (istisnalar hariç) oynuyor. Süper ligde 4 yabancının

Oynamasına izin verilirken, Türk oyuncu bulunamıyorsa başınızı iki elinizin arasına koyup düşünmeniz gerekmektedir. Son lig Bölgesel lig adı altında oynanıyor. Adı Bölgesel lig ama Adana, Giresun’a gidiyor, Mersin, Elazığ ile oynuyor ; ama adı Bölgesel lig.

İşte bu ligde belirli kriterlerin olması ile belki Basketbol kadınlar liginde ileriki senelerde bir düzenleme olabilir. Sahaya çıkan 12 oyuncunun 8 tanesi 20 yaş altı, iki tanesi 20-30 yaş arası , iki tanesi 30 yaş üzeri olabilir ve kulüpler altyapıya önem verebilir veya altyapıda çalışmaya zorlanabilir. Ancak bu ligin içerisindeyim. Hemen her takımda 25 yaş üzeri oyuncular oynuyor ve değişen hiçbir şey yok. Basketbolu bırakmış , çocukları ve eşleri tribünde olan  oyuncularla nereye kadar sürer bu sistemsizlik bilemiyorum?

Sistem sancılı, yaralı ve bence çok kötü. Acil çareler ve önlemler bulunmazsa Basketbol  Türkiye’de bitti bitiyor. Okul salonlarının kulüplerden alınması veya alınmaya çalışılması da ayrı bir kangren. Basketbol federasyonu buna çare olmazsa süper lig dahil çok maçta dengesiz sonuçlar çıkabilir. Dört yabancı oyuncunun oynadığı süper ligde kaliteli Türk oyuncu bulamıyorsan iki yıl sonra Milli takımın halini düşünmek bile istemiyorum. Yabancı oyuncu adedine karşı ben, yarın Milli takımda forma giyen yabancıları seyretmek zorunda kalacağım muhakkak.