Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekimde açılıyor. Meclis açıldıktan sonra siyaset çooook ısınacak.
Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Ankara’daydım…
Meclis kapalı ancak siyasi partilerin genel merkezleri oldukça hareketli. Yerel, genel, Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2019’da yapılacağı için bir yıl evvelinden siyaset ısınır. Cadı kazanı kaynamaya başladı. Gelelim siyasi partilerin analizine.
AK Parti Genel Merkezi, disiplinli tavrını sürdürüyor.
Randevusuz yukarıya çıkmak adeta mümkün değil…
Tabi iktidar partisi olunca, doğal olarak genel merkezin önü oldukça yoğun. Hatta dışarıdaki kafeler bile yetmediği için siyasetçi kalabalığı Armada’daki kafelere taşıyor. AK Parti Genel Başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en son il başkanlarıyla bir toplantı yaptı. O toplantıda ‘racon’ kesilmesi gündem oldu. Ayrıca toplantıda il başkanlarının şikayetleri de dinlendi… AK Parti’de metal yorgunluğu deniliyordu. Erdoğan konuşmalarında özellikle bu cümleyi sıklıkla söylüyor ve değişimin sinyalleri veriliyordu…
Görevden alınanlara defolu gözüyle bakılmaya başlanmıştı. Toplantıda bu konuda detaylı bir şekilde konuşuldu. İl başkanları ‘Değişim işin gereğidir. Değişim yapılırken teşkilatların onuru korunsun ve küskünler ordusu olmasın’ dediler… Diğer bir şikayet de şuydu; her gidene defolu gözüyle bakıldığını, böyle bakılmaması gerektiği dillendirildi. Erdoğan il başkanlarının ardından Türkiye’deki tüm AK Parti’li belediye başkanlarını topladı. İl başkanlarına yaptığı uyarıları belediye başkanlarına da yaptı. Bu arada yine gündem olan heykel konusuna da gönderme yapan Erdoğan, Belediye Başkanlarına "Belediyeler Heykel Değil, Hizmete Yönelik Eserler Diksin” dedi. Kısaca ‘işi sıkı tutun, çok çalışın, bize hesabı olan değil, gönüllü olan lazım’ mesajı verdi. Çünkü 2019 seçimleri var.
Ciddi bir siyasi tecrübeye sahip olan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin sıkıntılarını çok iyi biliyor. Seçim sürecine kadar teşkilatları iyileştirmek için elinden geleni yapacak. Ayrıca il il gezerek halkın nabzını da tutacak… Bu arada Meclis Başkanlığı seçimleri yaklaşırken, kulislerde de isimler konuşulmaya başlandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na aday gösterilebileceği kulislerde konuşuluyor.
*****
Gelelim Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP)
Ana muhalefet partisi CHP, adalet yürüyüşü ile büyük bir sükse yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, örgütlerde tasarrufa gideceği CHP kulislerinde sıklıkla konuşuluyor. Olası bir kurultayda genel başkan sıkıntısı da görünmüyor…
CHP kendi içindeki çekişmeleri bir kenara bırakıp dışa dönük siyaset yaparsa puanını arttırır. CHP’nin bireysel çıkışları partiye çok büyük hasarlar veriyor.
CHP Genel Merkezinin önü de yoğun…
Yerel seçimlerde CHP’liler bu dönem çok iddialı olduklarını dile getiriyorlar. Özellikle görüştüğümüz genel başkan yardımcıları bunları söylüyorlar. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, bazı bölgelerde önseçimi tercih edecekken, bazı bölgelerin adaylarını kendi belirleyecek lafı çok konuşuluyor…
Bazı gelişmelere kulak misafiri olduğumuzda adalet yürüyüşünden sonra partililer genel başkana övgü yağdırıyorlar ve ‘işte şimdi genel başkan oldu’ diyorlar. Anladığım kadarıyla bu yürüyüş CHP’nin tavanına ve tabanına çok büyük moral vermiş…
*****
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Merkezi’ne gidemedik çünkü zamanımız yetmedi. Yalnız tanıdığım Ankara’daki lobisi yüksek kişilerle konuştuğumuzda MHP Lideri Bahçeli’nin iktidardan yana olan tavrının halen devam ettiği ve bunda da kararlı olduğu yönünde bilgiler edindim.
Fakat Bahçeli’nin, bir hesabının da olduğunu söylüyorlar. MHP’de işler pekiyi gitmiyor ama seçim sürecine kadar toparlanırlar mı?
Bekleyip göreceğiz.. Ancak Akşener’in de MHP’yi sıkıntıya sokacak gibi görünüyor çünkü; bu konu kulislerde çokça dillendiriliyor.
Meclis açıldıktan sonra özellikle yasama konusunda MHP’nin nasıl bir tavır takınacağı da merak konusu.
Siyasette bir gün, bir saat çok önemli. Devlet Bahçeli’nin nasıl bir hamle yapacağını kestirmek mümkün değil. Bahçeli 20 yıldır MHP’nin Lideri ve siyasette hamlelerin ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilir…
Bu 20 yıllık süreçte Türkiye ne zaman yol ayrımına girse, Bahçeli’nin yaptığı hamleler işin seyrini değiştirmiştir.
*****
Yeni Parti ve Akşener…
20 yıldır parlamentonun havasını, tozunu yutan bir gazeteci olarak bu süreçte parti kurmanın her babayiğidin harcı olmadığını söyleyebilirim.
Akşener’i DYP sürecinden bu yana tanırım…
Siyaseti iyi bilen lafını esirgemeyen bir politikacıdır. Ama kin ve nefret üzerine kurulan partiler hiçbir zaman hayatta kalamamışlardır. Akşener, MHP’nin üzerine oynarsa kaybeder. Aynı zamanda AK Parti’den de oy alamazsa kaybeder…
Bence en önemli handikaplarından birisi Koray Aydın’ın teşkilat başkanı oluşudur. Çünkü görünen o ki Koray Aydın MHP’nin üzerine siyaset güdüyor. Şayet, merkeze dönük yani DYP, Anavatan eksende eski merkez sağa oynarsa kazanma şansı vardır.
Kadro çok önemli…
Çünkü vatandaş arayış içerisinde. Kadroya ve söylemlere bakacak daha sonra karar verecek…
Rüzgarı var mı?
Var…
Karşılığı var mı?
Var…
Yukarıdaki saydıklarım çok önemlidir yoksa… Yoksayı düşünmek bile istemiyorum. Erdoğan gibi bir liderin önünde duramaz. Ancak TBMM’de grup kurarsa Türkiye’deki siyasi dengeler çok değişir. Üstüne basarak söylüyorum merkeze açılmadığı zaman çocuk ölü doğar…
*****
HDP’de Selahattin Demirtaş’ın içeri girmesi partide kan kaybına neden oldu. Bundan sonrada kan kaybı devam edecek ve büyük bir ihtimal meclise giremeyecekler… HDP ciddi anlamda sıkıntılı ve ileride toparlanır mı? Bekleyip göreceğiz…
Evet geçen hafta başkentte hava da sıcak, siyaset de sıcaktı. Kulisler yoğun, parti merkezleri hareketliydi. Biz de Başkent Ankara’dan kulisleri sizlere aktardık. Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında, yeni yasama yılı başladığında biz yine orada olacağız ve yine her zamanki gibi Başkentteki gelişmeleri sıcağı sıcağına sizlere aktarmaya devam edeceğiz.