Savaş uçaklarımızı hedeflerine bomba bırakırken görünce televizyonun sesini kısıp Erhan Karaman’ı aradım.
Erhan, savunma sanayiine ilgili, bu sektörde üretim yapan Adanalı sanayici. Bu alanda merak ettiğimi ona sorar öğrenirim.
Operasyon kapsamında hayli mühimmat tüketiyoruz. Bir önceki haberde Almanya, Fransa gibi birçok ülkenin Türkiye’ye silah satışını durdurduğunu izledim.
Erhan’a, “Ne olacak şimdi?” diye sordum.
“Telaş yapma” diye başladı söze ve şöyle devam etti:
1) Türkiye, 20 yıl öncesinin Türkiye’si değil. Savunma endüstrimizde yerlilik oranı yüzde 70’e çıktı. Batı’nın böyle davranması yararlı… Bizi yüzde 100’e zorluyorlar.
2) Dünyada bize silah satmayacaklarını açıklayan ülkeler dışında satın alma gerçekleştireceğimiz farklı pazarlar var.
3) Yapamadığımız mühimmat yok. O izlediğin F16’ların kanatlarından dökülen bombalar bizim Adana’da ürettiğimiz bombalardan olabilir.
İçim rahatlayınca Erhan’a neler yaptığını sordum. Şu an operasyonda izlediğimiz, kamyon arkasından atılan ‘Çok Namlulu Roket Atar’ namlu nozulu ürettiğini söyledi. Ardından daha sevindiren bir haber verdi.
Erhan’ın yöneticisi olduğu Remka Makina, Adana’dan Kocabey Makina ve İskenderun’dan Kahraman Sarsılmaz Makina, Amerikan menşeli bir makineyi yerlileştirme ve faaliyete geçirme üzerinde çalışıyor. Makinenin bu yılın sonuna kadar çalıştırılması hedefleniyor. Tamamlandığında farklı türlerde bomba gövdeleri üretecekler. 3 deneyimli makine şirketinin savunma sanayiine yönelik bu işbirliği, hem Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hem de ihracat için üretim yapacak. Devasa makinenin Adana’ya mı, yoksa dış ticarette lojistik açısından daha avantajlı İskenderun’a mı kurulacağına henüz karar vermemişler.
Adana, sektörel çeşitliliği ve köklü şirketleriyle savunma sanayiinde potansiyeli olan bir şehir. Adana Sanayi Odası (ADASO) da son 2 yıldır savunma sanayiine odaklanmış durumda. Zira bu alan, katma değeri yüksek üretim ve teknoloji yoğunluklu ihracat anlamına geliyor.
ADASO, bu alana ilgi duyan 26 şirketten yaklaşık 50 kişilik bir grubu Ankara’da Tai, Havelsan, Roketsan, Aselsan ve Mkek gibi önemli savunma sanayii şirketleriyle buluşturdu. Sonrasında bu firmaların temsilcilerini Adana’da ağırladı, toplantılar, firma ziyaretleri yaptırıldı.
Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, ülke genelinde şartları yerine getiren firmaları ‘Onaylı Tedarikçi Listesi’ne dâhil ediyor. Bu listede yer almak, bu sektörden iş alabilmenin ilk adımı. Bugüne kadar Türkiye genelinde 138 şirket bu listede yer almayı başarmış. Bunlar arasına girebilmeyi başaran Adanalı şirket sayısı şimdilik 4. Ancak ADASO’nun girişimleriyle yaklaşık 20 şirket de listeye başvuru yapmış durumda.
Konunun özü şu: Güçlü sanayi yapısına sahip Adana, katma değeri yüksek üretim ve ihracat anlamına gelen savunma sanayiinden daha fazla pay alabilir.
Türkiye’ye silah ve mühimmat satmama tehditlerinin gelmeye devam ettiği bu süreçte ekonomi yönetiminin, Milli Savunma Bakanlığı’nın yakından ilgilenmesi, teşviklendirmesi gereken kentlerden birinin Adana olduğunu düşünüyorum. Bu sektör, testlerin yapılacağı akredite edilmiş laboratuvarlara, belgelendirme için uzun sürece, farklı eğitimlere gereksinim duyuyor. Bu alanda devletin; KOBİ’lerimizin yanında yer alması, desteklerini artırması gerekiyor.
Elbette Adanalı sanayiciye de düşen görevler var:
Daha fazla ilgi… ADASO’nun çabalarına daha etkin katılım…
Büyük projeler için ortaklıklar…
Remka Makina, Kocabey Makina ve Kahraman Sarsılmaz Makina yöneticilerinin yaptığı gibi…