6 Adımda Agnotoloji. Yani Cehalet Yayma Bilimi…
Agnotoloji kısaca bilgisizlik bilimi demek. Menfaat gereği cehalet yaymanın arkasındaki sis perdesini aralayan bir bilim dalı. Bu bilimin isim babası da Stanford Üniversitesi’nden bilim tarihçisi Robert Proctor.
Proctor bu alandaki çalışmalarını daha önce yapmış olsa da Agnotoloji kelimesini 1995’te Berkeley Üniversitesi’nden dil bilimci ‘Iain Boal’ ile birlikte oluşturdu.
Neoklasik Yunanca’da Agnosis ‘bilgisizlik’, ontoloji ise varlık felsefesi anlamına geliyor. Agnotoloji de ya bir ürünü satmak ya da çıkar elde etmek için, kasıtlı olarak kafa karışıklığı ve yalan bilgi yaymanın incelenmesi oluyor.
Ya da daha açık söylersek; toplumun bilgi sahibi olmasını istemeyen güçlü kurumlar tarafından yaratılan, bilgisizliği inceleyen disiplin.
Proctor, siyasi ve felsefi konularda insanların bilgisinin, çoğu zaman inanca, geleneğe ve daha çok propagandaya dayalı olduğunu belirtiyor.
1. İnsanlar bir olguyu anlamadığında,
2. Ticari ya da siyasi nitelikli özel çıkar grupları bir konu hakkında kafa karışıklığı yaratmaya çalıştığında da, cehalet kolayca yaygınlaşıyor.
Bugün dünyada kanserden sigaranın zararlarına, iklim değişikliğinden Covid-19 salgınına kadar pek çok alanda, gerçek ile gerçek olmayan arasında, toplumun manipülasyonunun alabildiğine sürdüğü bir dönem yaşıyoruz.
Bu da “Agnotoloji” denilen bilimin dünyada ve ülkemizde önemli bir uygulama alanı bulduğunu gösteriyor aslında.
Agnotoloji Kullanım Kılavuzu
1- Karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını istemeyin…
Agnotolojide temel amaç, karşı tarafın doğru ve sağlıklı bilgi elde etmesini istememektir. Yani, öncelikle toplumun kafa karışıklığı ve yalan bilgi ile donanmasını istemeniz gerekir.
2- Çıkar elde etme amacı güdün.
Eğer yayacağınız bilgi, saf ve doğru bilgiyse, tek çıkarınız karşı tarafın aydınlanması olacaktır. Çıkarlarınız için bıkmadan usanmadan cehalet yaymaya devam ederseniz, bir gün istediğiniz sonucu elde edersiniz.
3- Anlaşılamayan bir olgu bulun.
İşin en önemli kısmı burasıdır. Cehalet yaymak için, öncelikle insanların kafasında yer etmiş, zaman zaman aklına takılan, intrusive thought (vesvese) kabilinden bir olgu bulmalısınız.
4- Dengeli tartışma zemini yaratın.
Soru ne kadar dengesiz olsa da, cevabınız mutlaka dengeli olsun.
5- Kendi başınıza uzman olun.
En iyi ben bilirim diyecek bir özgüvene sahip olmalısınız. Psikoloji, biyoloji veya tıp bilme gerekliliği gibi bir kısıt, sadece gerçek bilgiyle hareket edenleri bağlar. Unutmayın, siz menfaat için cehalet yayan bir asılsız bilgi tüccarısınız.
6- Büyük resme bakmaya gerek duymayın.
Burası en kolay aşama. Asgari ücretle karnı doyan, kredi kartına dokuz taksitle ev ihtiyaçlarını karşılayan, 120 ay vadeli krediyle ev sahibi olan, hafta sonu AVM’de alık alık boş gözlerle dolaşan ve çılgın projelerin ütopyasıyla tatmin olan toplum, büyük resme bakmaya gerek duymaz.
İşsizliğe, yoksulluğa, cehalete, gelir dağılımındaki dengesizliğe, adalet sistemindeki çarpıklığa, rant için yok edilen doğal alanlara kafa yormaz….
Umuyoruz, cehalet bilimini öğretebilmişizdir. Bu adımları takip ederek, artık siz de cehalet yayabilirsiniz.
Unutmayın, bilginin erişilebilir olduğu, erişildiği anlamına gelmez. Cehalet, sadece bilginin yokluğu değil, politik ve kültürel mücadelelerin doğal bir ürünüdür…
Görüldüğü üzere, bilim dünyası siyasi ve felsefi konularda insanların bilgisinin, çoğu zaman inanca, geleneğe ve daha çok propagandaya dayalı olduğunu belirtiyor…Evet, bilimsel olarak saptama bu. Agnotoloji bilimi böyle diyorsa, yapacak en doğru hareket; propaganda alanında, kitleleri etkileyecek, çalışmalar yapmaktır. Yani, diğer bir deyişle, insan beyninin, ,
İnsan düşüncesinin ihtiyaçlarını, siyasi ve felsefi olarak, iyi tespit etmek ve ona göre etkileşim
geliştirmektir.
SON SÖZ: ‘’ KURSAK KAVURGASINI İSTER.’’