Af tartışması ittifakı gerdi

31/10/2018 05:38 6858

 

Siyaset uzlaşma sanatı,siyaset netice sanatı, siyasette hamle ve siyasette 1 gün bir saat çok önemli.

Yıllarca gerek televizyon ekranlarından gerekse yazılarımda hep bunu belirtmişimdir.

Zaman tüneli yapacak olursak,

Yıllarca parlamentoda bulunan ve çok ciddi siyasilerle istişareler yapmış biri olarak,siyasette öğrendiğim en önemli şey hamle.

Fotoğrafa baktığımızda; Siyasetin gündemini MHP Lideri Bahçeli belirledi. Bahçeli yaptığı hamle ile cumhur ittifakından sonra ‘yerelde ittifak’ dedi, siyasetin yönünü değiştirdi.

Yerelde ittifak için bir çok gelişmeler yaşandı.

Yerelde ittifakın zor olacağını gerek parti genel merkezlerinde, gerek meclis kulislerinde, gerekse siyasal partilerin tabanında duyuyorduk.

Nitekim formüller arandı yerelde ittifak için, her iki partinin kurmaylarının içinde bulunduğu komisyonlar kuruldu. Görüşmeler yapıldı. Top iki liderde denildi. Yerelde ittifak belirli bir zemine oturtuldu.

Bunu her 2 siyasal partinin kurmaylarıyla yaptığım röportajlarda da yazdım.

Af tartışmaları yerelde ittifak olgunlaşmaya başlarken, ipleri gerdi, hatta koparma noktasına getirdi. Bahçeli, ‘yerel seçimle ilgili hiç bir ittifak kalmadı her bölgede kendi adayımızı çıkaracağız ’ dedi, resti çekti.

Recep Tayyip Erdoğan da resti gördü.

İki lider restleşti ama cumhur ittifakını sürdürmeye kararlı olduklarını da söylediler.

Başkent Ankara cadı kazanı gibi, çok hareketli, çok gergin.

Af tartışmaları.. Grup konuşmaları.. yerel seçimde her iki partinin kırmızı çizgileri.. her iki siyasal partinin kurmaylarının ses yükseltmeleri.. gelişmeler.. gelişmeler..

Bu noktaya gelinmesinde iki unsur var bence;

1-Af tartışmaları

2- Recep Tayyip Erdoğan’ın daha evvelki seçimlerde yüzde 52 almışken, bir sonraki seçimlerde oy oranının yüzde 42’ye düşmüş olması.

Şimdi gelinen noktada ise Erdoğan, yerel seçimde az oranla kaybettiği yerleri tekrar geri almak ve tekrar yüzde 50’nin üzerinde oy almak için bu hamleyi yaptı. AK Parti az oyla kaybettiği bazı büyükşehirleri geri almak istiyor bunun için yıpranmamış, halkta karşılığı olan sevilen kim var onun arayışındalar, tebdili kıyafetle genel merkezden kurmaylar geliyor araştırma yapıyor.

Bahçeli’nin de ısrar ettiği bazı büyükşehirler var.

Tabi bu kavgalar kimine göre kayıkçı kavgası, kimine göre Bahçeli’nin bazı illerde ve af konusunda dayatma sıkıntısı, kimine göre AK Parti kurmaylarının sağlıklı bilgi vermemesi var..

var da var…

Ama bu kadar ses yükseltmeye gerek yok biraz sakinleşelim, biraz sağlıklı düşünelim.

Cumhur ittifakı başladığında bu ittifakın süreceği konusunda ciddi tahminler vardı. Nitekim Cumhur ittifakı devam edebilir mi?

Edebilir, çünkü iki lider ittifakı sürdürmeye kararlı.

Tabi cumhur ittifakının temelinde milli duruş var bu duruş dışında ker konuda her iki siyasal parti aynı şeyi düşünecek aynı kararı alacak diye bir şey söz konusu değil. Mutabakat sağlanan konular da var ayrı görüşlerin olduğu konularda var.

Bundan sonraki süreç ne olur derseniz;

Af konusu cumhur ittifakını değil ama yerelde ittifakı dinamitledi gibi görünebilir ama her iki parti tam her şey bitti ittifak bitti derken Emeklilikte yaşa Takılanlar (EYT) konusunda bir Anda birleşip aynı duruşu sergiledi. Bu cumhur ittifakının temellerinin sağlam olduğunu ve devam edeceğini gösteriyor. Ayrı düştükleri af konusunda her iki siyasal parti bir anda gerilmişken bir anda EYT konusunda yine birleşebiliyor. Bu demektir ki ittifakın bozulması için bir sebep yok, biraz sakinleşmeli.

İki lider cumhur ittifakını sürdürmeye kararlı dedik. İttifaksızlığı göze alırlar mı bence almazlar. Meclis aritmetiğine göre zor gözüküyor. İki lider de siyasetin uzlaşma sanatı olduğunu biliyor. Her zaman söylediğim gibi Siyasette 1 gün 1 saat çok önemli.