Siyaset kurmayları, STK’lar ve iş dünyası artık Adana’da birlikte hareket edebiliyor. Adana’da ortak akıl gelişiyor ve büyüyor. Kentin çıkarları söz konusu olunca, artık iş dünyasıyla siyasetçileriyle, sivil toplum örgütleriyle, bürokratlarıyla tek vücut olabiliyoruz.
Tabi bunun fitili; 2017 yılında ateşlendi. Adana Valisi Sayın Mahmut Demirtaş Başkanlığında, AK Parti Adana milletvekilleri, belediye başkanları, Oda ve Borsa başkanları, kamu ve STK temsilcilerinden oluşan heyetin, dönemin Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nu ziyaret etmesiyle birlikte vücut buldu.
2019 yılında neler yaşandı?
Bir zaman tüneli yapacak olursak 2019 yılına damga vuran olaylar arasında yerel seçimler vardı. Adana’da sandıklardan Millet ittifakının CHP adayı Zeydan Karalar, oyların yüzde 53.25'ini aldı. Cumhur ittifakının MHP adayı Hüseyin Sözlü ise yüzde 43.10 ile ikinci sırada yeraldı. Kentte İYİ Parti ve HDP'nin Karalar'a desteği bu başarıda belirleyici oldu.
Artık Adana ortak paydada birleşiyor
Kentte ekonomik anlamda gerçekleştirilen milyar dolarlık yatırımlar Adana ekonomisine de bir nevi can suyu oldu. Son olarak TEMSA’nın içine düştüğü durum nedeniyle, yine ortak paydada birleşen Adana, sesini Ankara’ya duyurdu. TEMSA konusunda gelişmeler sağlandı, üretime yeniden başlayacak.
Bu arada geçtiğimiz hafta yaşanan afet dolayısıyla devletin eli Adana’ya uzandı yaralar sarıldı. İlk andan itibaren AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Jülide Sarıeroğlu, tüm Milletvekilleri ve Sayın Valimiz diplomasi yürüterek, tüm bakanlıkları harekete geçirdi. DSİ genel müdürü Adana’ya geldi, Çevre ve Şehircilik Bakanı olayı Adana’ya gelerek bizzat yerinde tespit etti, ilgili bakanlıkların tamamı devletin şefkat elini Adana’ya uzattı, Adana Milletvekilleri sahada vatandaşların zararlarını tespit etti. Bu da yine Adana’nın birlikteliğini gösterdi.
Ortak akıl dedik ya, işte “birliktelik olunca devlet te sahip çıkıyor” dedirten bir olay olarak, bu gelişmeler de 2019’un son günlerine Adana’da damga vurdu.
Yani Vali Bey kaptanlığında, kentin çıkarları söz konusu olunca Adana, ortak paydada birleşmeyi fevkalade başarıyor artık.
Adana’dan Ankara’ya uzanıp Başkent kulislerini değerlendirecek olursak;
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Başkentte hava soğuk siyaset sıcak ama bulanık bir hava yok. Yeni parti yada kurulacak partiyle ilgili siyasi havayı etkileyecek bir durum yok. Yani yeni kurulacak partilerin şu an rüzgarı yok. Yıllarca parlamentoda koşturduk gördüğümüz manzara lider heyecan yaratır heyecan yaratacak bir lider yok. Kulislerde kurulan veya kurulacak partilerin öfke ve intikam üzerine kurulduğu söyleniyor. Dertleri üzüm yemek değil bağcıyı dövmek, yani dertleri Recep Tayyip Erdoğan diyen çok sayıda vekil var. Siyasette rüzgar yoksa dalga da yoktur. Davutoğlu ve Babacan’ı bekleyip göreceğiz. Ama bence Babacan, halktan teveccüh görüyor.
Erken seçim ve kabine değişikliği
Belki de bu yıl en fazla konuşacağımız konulardan biri erken seçim ve kabine değişikliği tartışmaları olacak. Önce kabine değişikliği gündemiyle başlayalım. Kulislerde, öncelikle İstanbul seçiminden sonra kabine değişikliğine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Erdoğan medyadaki ve partisindeki dayatmalara direndi. Takvimi ben ayarlarım mesajı verdi. Tansiyonu düşürdü beklentiler azaldı. Kulislerde AK Parti kongresinden sonra değişiklik kesin olur deniliyor.
Gelelim erken seçime. Seçim şartlar oluşunca olur. Erken seçimle ilgili başkent kulislerinde konuşulanlar, öncelikle muhalefetin erken seçim derdi yok, talebi yok ama görüştüğüm bazı üst düzey siyasiler iktidarın 3 yıl daha bu işi götüremeyeceğini dile getiriyor.
İktidar ise 2020’de asla seçime gitmez. Ama AK Parti içinde önemli siyasiler 2021’de seçim olabilir sinyali veriyorlar.
Bence 2021’de olmaz ise 2022’de seçim kaçınılmaz gözüküyor. Ayrıca kulislerde yeni partilerin siyasi yaşama eklenmesi ile birlikte ortaya çıkacak ittifak yapılanmasındaki olası gelişmeler, ciddi şekilde konuşuluyor.
Ankara’da siyasi partilerin genel kongreleri
Yine konuşulan konulardan biri AK Parti, CHP, İYİ Parti’nin genel kongreleri. Ben bilhassa AK Parti ve CHP kongrelerinin çok konuşulacağını düşünüyorum.
Seçmen yerel seçimlerde iktidara sarı kart gösterdi uyarı verdi. Bu yüzden iktidarın, genel kongresinden sonra, yeni yılda seçmene yeni şeyler söyleyeceği ve öncelikle ekonomi büyüme hedefleri konusunda ciddi hazırlıklar yapıldığı söyleniyor.
CHP’nin yerel belediyeler üzerinde hamleler yapacağı, belediyelerin başarılı olması halinde yeni bir zafer kazanacaklarını kulislerde dile getiriyorlar.
İYİ Parti’nin ise Babacan’ın partisine ciddi bir oy kaybedeceği, ancak Babacan’ın partisinde kamuoyunda duyuracağı tarihlerde sürekli değişiklik yapılmasının beklentileri düşürdüğü sürekli meclis kulislerinde konuşuluyor. İşler yoluna girer, ekonomi iyileşir, insanlar hayatından memnun olursa iktidar yerini korur diyen bir çok vekil de var.
Sonuç olarak;
Şu anda siyasi parti lideri de siyasetin artık bir uzlaşma sanatı olduğunu biliyor. Her zaman söylediğim gibi Siyasette 1 gün 1 saat çok önemlidir.
Ama ilerleyen süreçte siyaset sahnesinde iki aktör yer alacak,Recep Tayyip Erdoğan ve Ekrem İmamoğlu.
Dolayısıyla ilerleyen zamanlarda daha yeni ayrıntılar ve Ankara kulislerinden edindiğimiz bilgilerle, yine önemli ve isabetli analizleri sizlere aktarmaya devam edeceğim.