Özel Haber-Fotoğraf: Hakan TOYTEKİN
ADANA (5 OCAK-HABER MERKEZİ) 60 yıllık geçmişe sahip, Adana’nın sembol yapılarından Vakıflar Sarayı binası, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kararıyla yıkılıyor. İçerisinde gelinlik, düğün, kına, nişan malzemelerinin ve hediyelik süs eşyalarının satıldığı, sinema, düğün salonlarının bulunduğu ve birçok esnafa ev sahipliği yapan tarihi binanın yıkımında son aşamaya gelinde.
Kentin 1920'lerde ilk ışıklandırılan caddesi olma özelliğine sahip Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde bulunan Vakıflar Sarayı’nın yıkım kararı, bünyesinde barındırdığı 94 esnafın ve çevre esnafının tepkisine yol açtı.
Yaşadıkları zorlu süreci “Mağduruz, borçluyuz, hacizliyiz, mecburen işgalciyiz’ sözleriyle anlatan esnaf, 5 Ocak’a içini döktü. Ekonomik dar boğazın derinden etkilediği esnafın görüşleri şöyle;
HEM MAĞDUR, HEM DE İŞGALCİ OLDUK!
Vakıflar Sarayı’nda 35 yıldır düğün, kına, nişan malzemesi ve süs eşyası satışı yapan esnaf olduğunu ve vergisini, kirasını zamanında ödediği belirten Çiğdem Tekbulut, “2021 yılının Aralık ayında sözleşmemizi tek taraflı fesih ettiler. Ancak bu fesih olayından bizim sonradan haberimiz oldu. Her ayın 5’inde banka aracıyla kiramızı öder, dekontumuzu alırdık. En son kiramı ödemeye gittiğimde sistem kapalı dendi ve ödeme yapamadım. Bu 4 ay boyunca böyle devam etti. Sonra bize bir ihtarname geldi ve buna göre biz burayı işgal ediyormuşuz. İş yerlerimizi apar topar boşaltmak zorunda kaldık. Anlayacağız şu an biz hem mağdur, hem de işgalci durumundayız. Bunca esnaf aç ve açıkta. Ne olur yetkililerimiz sesimizi duysun. Çok zor durumdayız” İfadesinde bulundu.
GÖZ GÖRE GÖRE BİR TARİH YIKILIYOR!
Vakıflar Sarayı’nda 40 yılı aşkın süredir esnaflık yaptığını, tıpkı 94 esnaf gibi mağdur ve zor durumda olduğunu söyleyen moda evi sahibi Arife Hınız da; “Yıkım sürecini tüm esnaf yakından takip ettik. Avukata başvurduk, ama avukat bey bize, ‘Kazanamayacağım davayı kabul edemem. Çünkü çok geç kalınmış ve süreç hızlı ilerlemiş. Şu anda yasal bir hakkınız bulunmuyor. O yüzden hiçbir şey yapamayız’ dedi ve son ümidimiz de boşa gitti. Hepsinden öte Vakıflar Sarayı Adana’nın tarihi bir dokusuydu. Göz göre, göre bir tarihi yıkıyorlar. Bun yüzden içimiz çok yanıyor. Ama olan oldu, en azından yetkililerimizden yeni yapılacak yere yıllardır oranın esnafı olarak öncelik istiyoruz. Bu bizim hakkımız” diye konuştu.
YIKIM NEDENİYLE DÜKKÂNLARIMIZ ZARAR GÖRDÜ!
Vakıflar Sarayı Binası’nın yanında bijuteri-parmüferi ve bay-bayan çamaşırları satan 25 yıllık esnaf Mehmet Turhan Erir ise; “Vakıflar Sarayı sadece Adanalının değil, şehir dışından, hatta ülke dışından gelenlerin uğrak yeriydi. Tarih kokan, Adana’nın simgelerinden bir yapıydı. Yazık oldu bu tarihe. Yazık oldu bunca geçmişe. Yıkım işlemi başladığından beri her yer toz-toprak oldu, göz gözü görmüyor. Molozlardan dükkânlarımızda maddi zarar gördü. İşlerimiz yüzde 90 oranında düştü. Çünkü yıkımdan dolayı buraya kimse yaklaşamıyor. Ama her şeyden önce bunca yıllık tarihi yerle bir ettiler. Adana için Adanalı için büyük bir kayıp oldu” dedi.