“Mevcut Anayasa yamalı bohça” diyen Gürkan, Anayasa değişikliğinin elzem olduğunu söyledi ve 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandum için vatandaşlara çağrıda bulundu: “EVET oyu vermek lazım.”
AK Parti Adana 23. ve 24. dönem milletvekili ve FETÖ’den devralınan Adana’daki şirketlerin başına getirilen TMSF Adana Temsilcisi Avukat Fatoş Gürkan, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. “Mevcut Anayasa yamalı bohça” diyen Gürkan, Anayasa değişikliğinin elzem olduğunu söyledi ve 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandum için vatandaşlara çağrıda bulundu: “EVET oyu vermek lazım.”
Röportaj: Sefa Saygıdeğer
Referanduma 29 gün kaldı hala birçok konu tartışılıyor. Siz neler söyleyeceksiniz Anayasa değişikliği hakkında?
Cumhurbaşkanımızın Anayasa ile belirlenen şu anki yetkisi çok fazla ama Cumhurbaşkanımız bu yetkilerin tamamını kullanmıyor. Hep diyorlar ki; ‘Cumhurbaşkanı Anayasanın bu haliyle de ne isterse yapıyor, değişikliğe ne gerek var’. Asıl ne isterse yapabilen Cumhurbaşkanı varken böyle bir değişiklik ihtiyacı duyulduysa demek ki, bu Recep Tayyip Erdoğan için yapılan bir değişiklik değil, gelecek için, gelecekteki liderler için yapılan bir değişiklik. ‘Tek adam olacak her şeyi yapacak’ deniyor ya, yani sizin her şeyi yapma gücünüz varken niye değişiklik yapasınız niye değişikliğe ihtiyaç duyasınız. Başbakanımız diyor ya ‘Bu Erdoğan için değil her doğan için yapılan bir değişiklik’ diye. Evet, bugün zaten Cumhurbaşkanımızın yetkisi var bunu her halükarda çok daha fazlasını da kullanabilir ama kullanmıyor. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin daha güçlü bir iradeyle temsil edilebilmesi için en az yüzde 51 oy alan kişi Cumhurbaşkanı olacak ya, daha çok millet iradesinin hakim olabilmesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan sonraki süreçte, daha güçlü bir sistem kurulabilmesi için yapılan bir değişiklik bu Anayasa değişikliği. Esasında sırf bu nedenden dolayı referandumda EVET oyu vermek lazım.
Mevcut Anayasa sizce yetersiz mi?
YAMALI BOHÇA HALİNE GELDİ 1982 ANAYASASI
Mevcut anayasa kesinlikle yetersiz. Keşke 1982 Anayasasını kökten değiştirebilsek. 1982’den bu yana o kadar çok değişiklik yapıldı ki ben hatırlamıyorum bile sayısını. En son 2007 yılında yapıldı 367 krizinden sonra, 2010 yılında yapıldı, o zaman ben de Anayasa Komisyonu’ndaydım. Şimdi yapılıyor, yani yamalı bohça haline geldi 1982 Anayasası. Keşke keşke tamamı değiştirilebilse. Siz ne kadar yama yaparsanız bir bohçaya o bohça ne kadar sağlıklı olur? Bir torba düşünün hep yama hep yama yapmışsınız içine bir şey koyuyorsunuz mutlaka bir yerden yırtılıyor ve içindekiler dökülüyor yani sağlıklı olmuyor. Şu an bizim Anayasamız da bu şekilde.
Daha önceki liderler de değişiklik yapmak istemiş ama neden bu zaman ve süreç seçildi?
Önümüzdeki referandum sürecindeki değişiklik bu güne kadar bütün liderlerin yapmak istediği bir şey. Bu değişiklik konusu 1982 Anayasasından daha önce de konuşulan bir konu. Bu değişikliği ‘başkanlık sistemi olsun’ , ‘Türkiye’nin daha sağlam temellere oturması için Anayasanın değişmesi lazım’ diye bütün liderler söylemiş. Rahmetli Turgut Özal söylemiş, Demirel söylemiş, başbakanlar söylemiş dolayısıyla herkesin gönlünde yatan bir değişiklik bu ama bugün bu değişikliği yapmak çok şükür AK Parti’ye nasip oluyor.
MİLLETİN İRADESİNİN GÜÇLÜ OLDUĞU BU SÜREÇ DEĞİŞİKLİK İÇİN EN UYGUN ZAMAN VE ZEMİN
Bu süreçte bunun yapılması lazım çünkü çok güçlü bir siyasi iktidar var bu siyasi iktidar döneminde en az yüzde 51 oy alınma ihtimali çok yüksek. Düşünün ki Türkiye’de bir koalisyon hükümeti var şu an tabiki mümkün değil bu çünkü AK Parti çok güçlü bir parti ilerde bir koalisyon hükümetinin olduğu bir dönemde herhangi bir değişikliğin yüzde 51 ile yüzde 60 ile geçme şansı var mı imkanı yok. Dolayısı ile bulunduğumuz süreçte Anayasa değişikliği için milletin iradesinin güçlü olduğu bu süreçte değişiklik için en uygun zaman ve zemin olduğu düşünülüyor. Bu nedenle de bu değişiklik bu süreçte gündeme getirildi.
BU DEVLETİ, İYİ İŞLEYEN BU SİSTEMİ VE CUMHURİYETİ GENÇLERE EMANET EDEBİLMEK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ
İnşallah olur bu Anayasa değişikliği sadece bugün için değil, bizim için değil önümüzdeki süreçte bizler bir yere geldik bundan sonra yaşayacağımız süreç ve şartlar belli ama hepimizin çocukları var. Geleceğimizi onlara emanet edeceğiz. Bizim de sorumluluğumuz; sağlam temeller üzerine kurulmuş bir Türkiye Cumhuriyeti ve bu devleti, iyi işleyen bu sistemi ve cumhuriyeti onlara (Gençlere) emanet edebilmek. Bu sorumluluğumuzu da yerine getirmiş olacağız bu değişiklikle.
Şu anda ne parlamenter sistem, ne de başkanlık sistemi yürürlükte değil gibi. Parlamenter sistem Türkiye için artık sorun mudur?
Gelişmiş ülkelere bakın yönetim sistemini sorguluyorlar ‘bunu şu şekilde değiştirsek daha mı iyi olur’ gibi. Türkiye artık eski Türkiye değil. Büyüyen, gelişen ve güçlenen bir Türkiye. Parlamenter sistem de zaten şu an tıkanmış durumda. Şu anda Türkiye ne parlamenter sistemle yönetiliyor ne de başkanlık sistemiyle. Bu zaten hep tartışılıyor.
HAKİMİYET KAYITSIZ ŞARTSIZ GERÇEK ANLAMDA BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE MİLLETİN OLACAK
Bakın Türkiye gerçek parlamenter sistemle yönetilse mecliste Milletvekillerinin kanun teklifleri yasalaşır. Mevcut sistemde böyle bir ihtimal yok. Hükümet isterse yasa çıkıyor istemese çıkmıyor dolayısı ile Türkiye şu anda gerçek anlamda parlamenter sistemde yönetilmiyor. Yasama organı meclis, hükümetin kontrolünde. Bu değişiklikle milletin vekili olan Milletvekilleri, milletin isteği doğrultusunda kanun teklifi verecek ve bu teklifin yasalaşma şansı daha fazla olacak. Millet iradesi tam anlamıyla teşekkül etmiş olacak. Hakimiyet kayıtsız şartsız gerçek anlamda bu Anayasa değişikliği ile milletin olacak.
Yargıyla ilgili çekinceler var bu Anayasa değişikliğinde yargı temsilcilerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanması dile getiriliyor bu konu hakkında bir hukukçu olarak siz ne dersiniz?
Mevcut Anayasada Cumhurbaşkanımız HSYK’nın dört üyesini atıyor zaten. Yeni Anayasa değişikliği yapıldığında, referandumdan geçtiğinde yine dört üye atama yetkisi var. Özellikle şunu belirtmek istiyorum; hakim savcı gerçek anlamda adaleti temsil için orada bulunuyorsa birisi onu atadı diye taraflı karar mı verecek. Tarafsız olmayacak gibi söylenmesi açıkçası hakim ve savcılara hakarettir. Ben bir hukukçuyum bana böyle bir şey söylenmesi beni rahatsız eder.
CUMHURBAŞKANIMIZIN HAKİMİ, SAVCIYI ATAMASI ONUN TARAFSIZLIĞINI DEĞİŞTİRMEZ
Öte yandan bakıyoruz Yargı çalışanlarında FETÖ’den dolayı yüzde 30’a yakın soruşturması yapılan hakim savcı var. Bunları Sayın Cumhurbaşkanımız mı atadı? Adam demek ki taraf olacaksa doğru hareket etmeyecekse biri atasa da atamasa da yapacağını yapıyor. Sadece Yargıda değil askeriyede de diğer yerlerde de bir sahte imamın peşinde onun dediklerini yapıyorlar. Yani birinin ataması bir şeyi değiştirmiyor önemli olan kişilikli gerçek anlamda adaletin tecellisine aracı olacak kişilerin orada olması gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın hakimi, savcıyı ataması onun tarafsızlığını değiştirmez.
18 yaşında oy kullanmak hatta milletvekili olmak ile ilgili de itirazlar var, bu konuda siz iki dönem Milletvekilliği yapmış bir hukukçu olarak Anayasa Komisyonu’nda da görev almış bir Milletvekili olarak ne düşünüyorsunuz?
Benim iki çocuğum var birisi 21 yaşında biri 19 yaşında. Oğluma ve kızıma bakıyorum sadece benim çocuklarım değil, genel olarak sağlıklı karar verebilen gerçek anlamda bizden bazı konularda daha iyi analiz yapabilen çok cevval gençler var. Türkiye, dünya genelinde genç nüfusu yüksek olan bir ülke. Sonuçta gençlerin de bu anlamda temsil edilmesine ihtiyaç var. Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, kendini yetiştirebilmiş, çok başarılı gençler var bu ülkede. Sanki parlamentonun tamamı 18 yaşında gençlerden oluşacakmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Dolayısıyla ‘bu yaşta nasıl milletvekilliği yapacak’ eleştirilerini doğru bulmuyorum.
‘Esnaf kardeşim bakkal kardeşim senin çocuğun mu vekil olacak bunlar kendi çocuklarını Milletvekili yapacaklar’ diye bir eleştiri de var buna ne diyorsunuz?
‘Bunlar kendi çocuklarını vekil yapacak’ deniliyor bu eleştiri de çok yanlış. Meclis aritmetiğine bakın işçi, memur, esnaf, engelli, gibi en çok orta tabakadan, her zaman her yaştan, her meslek grubundan, farklı alanlardan insanların temsil edildiği tek parti AK Parti’dir. Benim annem babam vekildi de o yüzden mi vekil oldum ben? Ben bir esnaf kızıyım. Bu söylem de çok yanlıştır, milletin kafasını karıştırmaya yöneliktir. Vatandaşlarımızın bunlara kulak asmaması lazım.
16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandum için vatandaşlarımıza son olarak ne söylersiniz bir çağrınız var mı?
Bu referandum gerçekten öncelikle ülkemizin geleceği için çok önemli. Vatandaşımız da takip ediyor, siyasetçileri dinliyor, kendi aştırmalar yapıyor. Yaşadığımız sürece baktığımızda bakın Avrupa, en yakın örnek Hollanda, Bekir Bozdağ bakanımızın Ayşe Betül Sayan Bakanımızın orada kendi vatandaşlarımızla buluşmasını engelledi. Ben oralarda da vekilken çalışma yapmış oraları bilen biri olarak söylüyorum HDP’nin yapacağı bütün programlara izin veriyorlar. O zaman şunu görmek lazım HDP’ye hayır çalışması için izin veren ki bunların önemli bir kısmı da bölücü örgüt Pkk yandaşı, dolayısıyla Pkk’ya izin veren bir Avrupa eğer Türkiye’de hayır çıkmasını istiyorsa, bu ülkenin geleceğinin iyi olmasını Avrupa istemiyorsa vatandaşın başını ellerinin arasına alıp iyice düşünmesi lazım. Pkk’ya destek verip de Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanlarının kendi vatandaşlarıyla buluşmasını engelliyorsa o zaman ‘hayır’cıların gittiği yol bu ülke için bu ülkenin geleceği için iyi bir yol değil.
BU COĞRAFYANIN GELECEĞİ, ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN EVET OYU ÇIKMASI ELZEM
Karar yine milletimizindir, evet de çıksa hayır da çıksa milletimizin kararına saygılıyız ama ülkemizin geleceği için gerçekten bu coğrafyanın geleceği, çocuklarımızın geleceği için EVET oyu çıkması elzemdir. İnşallah Adana’mızdan da yüksek oranda EVET oyu çıkar biz de göğsümüzü gere gere ‘’Adana’dan bu kadar EVET oyu çıktı’’ diye gururlanırız ve bu Adana tarihinde yazılır.