Kız Kulesi Efsanesi-1

Âşıkların gün batımında birbirlerine sarılıp, ellerini sıkı sıkıya tuttuğu, aşklarını dünyaya ilan ettiği eşsiz manzara…

Elinde bir bardak çayla, derdini kederini bağıra çağıra haykırdığı sağır-dilsiz dert ortağı…

Arkadaş-dost sohbetlerinin ilk tercih... 

Film ve dizilerin ortak çekim alan...

Fotoğraf çekimlerinde ilk akla gelen eşsiz bir mekân...

Üsküdar'da denizin ortasında bulunan muazzam bir tarihi şaheserden bahsediyorum.

Bu şaheser eser, tahmin edeceğiniz üzere; Kız Kulesi.

7’den 70’e herkesin görmek isteyeceği tarihi bir yapıdır Kız Kulesi.

***

Gizem ve romantizmin başkenti İstanbul'un eşsiz bir simgesi olan Kız Kulesi, tarih boyunca sırlarla dolu bir yapı olmuştur.

Efsaneler, bu muhteşem kuleyi çevrelemiş ve ona mistik bir hava katmıştır.

Denizin ortasında yükselen bu yapı, İstanbul'un büyülü atmosferini yansıtan destan gibidir.

Peki, Kız Kulesi'nin hikâyesi nedir?

Kız Kulesi hakkında hangi efsaneler anlatılmıştır?

Gelin birlikte Kız Kulesi hakkında anlatılan efsaneleri inceleyelim.

***

Kyzikos'taki deniz zaferinden sonra, M.Ö. 408'de Atinalı General Alkibiadis, muhtemelen Karadeniz'den gelen gemiler için Üsküdar'ın önündeki küçük bir kaya üzerine özel bir istasyon inşa etti.

Üsküdar'ın sembolü hâline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. M.Ö. 24 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.

1110'da Bizans İmparatoru I. Aleksios, taş duvarla korunan ahşap bir kule inşa etti. Kuleden Konstantinopolis'teki Mangana semtinde (tarihi yarımadada bir mahalle) dikilmiş başka bir kuleye uzanan bir demir zincir gerildi. Adacık daha sonra su altı kalıntıları hala görülebilen bir savunma duvarı ile Asya kıyısına bağlandı. 1453'te İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethi sırasında, kulede Venedikli Gabriele Trevisano tarafından yönetilen bir Bizans garnizonu bulunuyordu. Daha sonra yapı, Fatih Sultan Mehmed döneminde Osmanlı Türkleri tarafından gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.

İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada, Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan savunma kalesine, sürgün istasyonundan karantina odasına kadar birçok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan, feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir. (Devam Edecek...)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hakan Toytekin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak 5 Ocak Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan 5 Ocak Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler 5 Ocak Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı 5 Ocak Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.