İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve Efor Fuarcılık iş birliğiyle gerçekleştirilen fuarda, geri dönüşüm alanında özel sektör ve yerel yönetimler bir araya geldi.
ADANA (5 OCAK) We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir'de törenle açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve Efor Fuarcılık iş birliğiyle gerçekleştirilen fuarda, geri dönüşüm alanında özel sektör ve yerel yönetimler bir araya geldi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, doğayla, geçmişle, gelecekle uyumu temel alan döngüsel şehir anlayışının hayat bulduğu bir İzmir için çalıştıklarını söyledi.
İzmir'de atıkları henüz kaynağındayken ayrıştıran "İzdönüşüm Projesi"ni başlattıklarını ifade eden Başkan Soyer, projeyle ambalaj atıklarını çöpe gitmeden ekonomiye kazandıracaklarını ifade etti. Soyer, "Önümüzdeki yaz aylarında tamamlanacak sürecin sonunda İzmir nüfusunun 3'te 1'inin ambalaj atıklarını çöpe gitmeden ekonomiye kazandırmış olacağız. İzmirlileri ambalaj atıklarını çöp yerine geri dönüşüm kutularına atmaya teşvik edeceğiz" diye konuştu.
DOĞAMIZI TÜKETMEDEN
HAYATIMIZI SÜRDÜRMEK ZORUNDAYIZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ambalaj atıklarını çöp yerine geri dönüşüm kutularına atmaya teşvik edeceğiz. Bu atıklar günde 420 bin tona kadar dönüştürülebilecek ve ekonomiye kazandırılacak. Bu oranla 160 milyon TL katkısı olacak. Sokak toplayıcısı kardeşlerimizi istihdam etmeye başladık. Onlara sadece iş imkanı değil, çöpleri karıştırmalarını engelliyor ve sağlıklı iş imkanı sağlıyoruz. Kısacası bundan sonra İzmir'de çöp deyip geçmeyeceğiz. İzmir'de dönüşüm başlıyor. Doğamızı tüketmeden hayatımızı sürdürmek zorundayız” dedi.
İZMİR’DE İKİ ŞEYDEN ETKİLENDİM
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar iklim krizine dikkat çekerek, “İzmir’de iki şeyden etkilendim. Biri Adana’da hayata geçirdiğimiz, kentin birlikte hareket etmesidir. Gerçekten bunun önemi çok büyük. Bunun bütün Türkiye’ye model olmasını temenni ediyorum. Muhalefetin de iktidarın bu kaoslu günlerde geçerken, sorunları birlikte çözülmelidir. Başka bir su politikası mümkün projesinden çok etkilenmiştim. Şuan doğa bize kendisine hunharca davranmamızın cezasını çektiriyor. Eğer böyle devam edersek, insanlığın başına neler geleceği yönünde tahmin etmek zor değil. Çevre aşırı kar zaafının olmadığı insanların işidir. Bizler önce insan demeliyiz. Ebette ki kazanç olmalıdır ama aşarı kar amacı olmamalıdır. İngiltere’nin çöpleri Adana’ya geldi. Büyük bir infial oldu. Atıkları verimli toprağa atmaya çalıştılar. Biz bu konuda çok hızlı davrandık. Birlikte çalışarak bunu engelledik. Bu atıkların verimli topların suyla buluşmasını engellenmezseniz, bunu insana kadar götürür demektir. İthalat yasak değil, atık geliyor ama işleyip, atıkları imha ediyorlar” diye konuştu. Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi, protokol üyeleri tarafından kesildi.
120 KATILIMCI FİRMA STANT AÇTI
We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı kapsamında 18. Küresel Isınma Kurultayı, "Daha Yaşanılabilir Kentler İçin Geri Dönüşüm Olmazsa Olmaz" konu başlığı altında gerçekleştirildi.
Fuarda, Türkiye, Almanya ve Romanya'dan toplam 120 katılımcı firma stant açtı.
Fuarda, atık bertaraf tesisleri, çamur, çürütme, kurutma ve sterilizasyon, analiz cihazları ve araştırma laboratuvarları, depolama firmaları, taşıma firmaları, enerji, yenilenebilir enerji ve biyogaz teknolojileri firmaları, güneş enerjisi teknolojisi ve ısı geri kazanım firmaları, geri dönüşüm teknolojileri, hava, toprak, gürültü kirliliği kontrol teknolojileri firmaları, atık su ve atık su teknolojileri, kentsel temizlik araçları, ekipmanları ve teknolojileri firmaları, altyapı hizmetleri, damla sulama firmaları, plastik ham madde satıcıları yer alıyor.

2 gün sürecek We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarını gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Sefa Saygıdeğer takip etti