Haber: Leyla KARA
Sarıçam Sevim Tekin Anadolu Lisesi, 2018 yılında hibe almaya hak kazanan Avrupa Birliği Erasmus+ KA229 Okullar Arası Stratejik Ortaklıklar projesi olan “SaveTheFuture Not OnlyToday” ‘in öğrenme ve öğretme faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam ediyor.
Çekya’nın koordinatör ülke olduğu proje kapsamında geri dönüşüm bilincinin öğrencilere kazandırılması hedeflenirken, bu konudaki iyi uygulamalar proje ortağı ülkeler arasında paylaşılıyor.
GELECEK NESİLLERE YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA BIRAKILMASI HEDEFLENİYOR
Çekya koordinatörlüğünde yürütülen projede Türkiye dışında, Letonya, Bulgaristan ve Romanya’dan liseler yer almakta ve geri dönüşüm bilincinin artırılarak gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakılması hedeflenmekte. Projenin faaliyetleri kapsamında 2019 yılında Çekya, Bulgaristan ve Letonya’da yüz yüze gerçekleştirilen faaliyetler sırasında öğrenciler atölye çalışmalarına katılarak geri dönüşüm konusunda bilgilerini artırırken, bir yandan da ziyaret edilen ülkenin kültürel öğelerini tanıyarak kültürler arası köprüler kurulmasına katkıda bulunma fırsatı yakaladılar.
5 ÜLKEDEN 40 ÖĞRETMEN VE 85 ÖĞRENCİ OLMAK ÜZERE 125 KİŞİ KATILDI
Projenin 2020 Mart ayında yüz yüze yapılması planlanan Türkiye Hareketliliği, 22-26 Mart 2021 tarihleri arasında Sanal olarak düzenlenmiş, ana konusu “Katı Atık Geri dönüşümü” olan hareketliliğe 5 ülkeden 40 öğretmen ve 85 öğrenci olmak üzere 125 kişi katıldı. Her gün gerçekleşen faaliyetler proje yürütücü kişisi Şerife Yüksel’in proje ekibi ve hareketlilik programını tanıtmasından sonra okul müdürümüz İdris Tel’in açılış konuşmasıyla başladı. Okulun proje ekibinde yer alan Özlem Boğa, Esra Özkılınç Şahin, Pervin Soysal’ın proje ekibinde yer alan öğrencilerle beraber, Web 2.0 teknolojileri kullanarak tasarladığı çalışmalar hareketlilik süresince ortaklarla paylaşıldı, çevrim içi faaliyetlerin yürütülmesinde Savaş Acar da ekibe katkılarını sundu. Çevrim içi toplantı ortamı (ZOOM) aracılığıyla gerçekleştirilen faaliyetlerde hareketliliğin hedeflerine uygun atölye çalışmaları yapılarak, sunumlar paylaşıldı, çevrim içi oyun ve yarışmalar düzenlendi.
BİLGİ, BECERİ, FARKINDALIKLARI ARTIRMAYI AMAÇLAYAN FAALİYET, PROJENİN AMAÇLARINA ULAŞTI
Hareketliliğin ana konusu olankatı atık geri dönüşümü hakkında öğrencilere bilgiler verilerek, bu konuda Web 2.0 temalı bir çalışma yürütüldü, katı atık geri dönüşümü temalı “Geri Dönüşümden Çerçeve Yapımı” atölye çalışması düzenlendi.
Katılımcılara Karbon ayak İzi ile ilgili bir sunum yapılarak, tüm katılımcıların karbon ayak izi hesaplandı ve ayak izlerini düşürmek üzere alınabilecek önlemler üzerine konuşuldu. Katılımcılar 22 Nisan Dünya Günü için infografik çalışma örnekleri hazırlayarak, afiş ve sosyal medya içerikleri tasarladılar. Türk ve Adana kültürünü tanıtıcı video ve sunumlarının da paylaşıldığı hareketlilik süresince, ortak ülkeler de kendi ülkelerinin mutfak kültürlerine ait öğeleri katılımcılarla paylaştı, yapılan küçük yarışmalarla katılımcılara daha keyifli bir öğrenme ortamı yaratıldı
Hareketliliğin son günü, sertifika töreni düzenlendi, güzel paylaşımların yaşandığı, farklı ülkelerden insanları ve farklı kültürleri tanıma fırsatı sunan, geri dönüşüm konusundaki bilgi, beceri, farkındalıkları artırmayı amaçlayan faaliyet,projenin amaçlarına ulaştı.